Vad är otrohet?
Om du misstänker att din partner är otrogen
Vanliga tecken vid otrohet
Plötslig förändrad livsstil (det kan yttra sig som större omsorg om det egna utseendet/klädseln).
Ovilja att planera den gemensamma framtiden.
Partnern kommer oftare hem sent efter jobbet.
Hen tar med mobilen in på toaletten, eller låter dig inte se saker i telefonen.
Hen är oftare kritisk mot dig och anmärker t.ex. på ditt utseende, eller ditt sätt att vara.
Varför är man otrogen?
Bristtillståndet kan också ligga inom den otrogne, långt innan förhållandet började och förändras inte oavsett hur mycket kärlek partnern än ger. Medvetet eller omedvetet finns känslor av tomhet, ångest, smärta, stress, obearbetade händelser från det förflutna som påverkar. I botten kan finnas ett sex eller kärleksberoende, särskilt vid notorisk otrohet. Länk (sex och kärleksberoende). Oftast den som är mest sårbar i relationen letar flyktvägar utanför förhållandet.
När otroheten blivit ett faktum
Att bli utsatt för otrohet är en djupt traumatiserande upplevelse som tar lång tid att läka ifrån. Men det finns hopp och hjälp att komma ut på andra sidan och kunna fortsätta som par efter en enstaka otrohet och även efter upprepade snedsteg. Ingen parrelation överlever dock de svek och lögner som inte blivit utredda och bearbetade.
Vilka positiva effekter kan parterapi ge?
Ytterligare värdefulla effekter när par tar sig igenom svårigheter tillsammans med terapeutisk hjälp är ökad självkännedom, höjd medvetenhet om sig själv och den andre, ökad förståelse för varandra på ett djupare plan, en starkare intimitet och närhet samt verktyg till en utvecklad och hållbar kommunikation på både kort och lång sikt.